Völgyi Katalin tanulmánya megjelent a Soproni Egyetem Gazdaság & Társadalom című kiadványában

2021.05.26 | 14:16
Völgyi Katalin tanulmánya megjelent a Soproni Egyetem Gazdaság & Társadalom című kiadványában

2020/1. szám

A dél-koreai közvetlen külföldi befektetések motivációi a V4 országok autó- és elektronikai iparában


VÖLGYI Katalin


Dél-Korea a világ egyik legjelentősebb tőkekibocsátó országa. A dél-koreai vállalatok közvetlen külföldi befektetéseinek állománya – különösen 2006-tól kezdve – rendkívül gyors ütemben nő. 1990 és 2018 között a dél-koreai vállalatok közvetlen külföldi befektetéseinek 16,7 százaléka az EU-ba irányult, amelynek közel tíz százaléka a V4 országokat célozta meg. A V4 országokban a dél-koreai befektetések elsősorban az autóiparban és az elektronikai iparban koncentrálódnak. A tanulmány e két iparághoz köthető befektetések motivációit és a befogadó országok húzó tényezőit vizsgálja. Az eredmények azt mutatják, hogy a motivációk alapján piac- és hatékonyságkereső befektetésekről beszélhetünk. A V4 országok legfontosabb húzó tényezői pedig a következők: szabad hozzáférés az európai uniós piachoz, relatíve olcsó termelési bázis, képzett munkaerő, kormányzati ösztönzők, relatíve fejlett infrastruktúra, az EU antidömping intézkedései, és az alkatrészgyártók jelentős anyaországbeli vásárlóinak jelenléte.

KULCSSZAVAK: Dél-Korea, csebolok, autóipar, elektronikai ipar
JEL-kódok: F21, F23A tanulmány letöltése | Full text download

« Vissza a listához

Eseménynaptár

H

K

Sz

Cs

P

Szo

V

31
1
2
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
2021 Június

Kiemelt híreink

A vidéki Magyarország a pandémia korában – IX. Falukonferencia 2021. szeptember 22-24-én - Felhívás!

A vidéki Magyarország a pandémia korában – IX. Falukonferencia 2021. szeptember 22-24-én - Felhívás! A rendezvény közös gondolkodásra hívja a kutatókat, gyakorlati szakembereket és a döntéshozókat annak érdekében, hogy a COVID-19 utáni világ fenntartható megoldásokkal épüljön újjá a vidéken élők és ott vállalkozók tartós boldogulása érdekében. A résztvevők előadásai és a panel beszélgetések/viták, valamint a felkért plenáris előadók e cél megvalósulása érdekében mutatják be a vidéki szereplőknek a COVID-19 járvány alatt tett erőfeszítéseit, a pandémia következtében elszenvedett károkat, azok tartósnak bizonyuló hatásait továbbá a post-COVID időszakra előre vetíthető forgatókönyveket, az azok szolgálatába állítható helyi erőforrásokat és fejlesztési eszközöket.

Megjelent a The Hungarian Labour Market 2020 - Szerkesztette: Fazekas Károly, Elek Péter és Hajdu Tamás

Megjelent a The Hungarian Labour Market 2020 - Szerkesztette: Fazekas Károly, Elek Péter és Hajdu Tamás The Hungarian Labour Market Yearbook series was launched in 2000 by the Institute of Economics, in order to report on the processes and latest trends of the Hungarian labour market and employment policy, and provide an in-depth analysis of a particular subject each year. In compiling the content of each yearbook, the intention of the editorial board is to deliver relevant and useful information on the labour market trends and the legislative and institutional background of employment policy in Hungary, and on the latest findings of Hungarian and international research studies.

Ricz Judit szerzőtársakkal írt könyvfejezete megjelent a The Visegrad countries and Brazil című kiadványban

Ricz Judit szerzőtársakkal írt könyvfejezete megjelent a The Visegrad countries and Brazil című kiadványban In: Nagy, S. Gy. ed.: The Visegrad countries and Brazil. Ludovika University Press, Budapest (2021) 37-58.o.

További híreink »