Páger Balázs társszerzőkkel írt könyvfejezete megjelent a Regionális innováció, vállalkozás és gazdasági növekedés című kötetben

2021.03.24 | 13:09
Páger Balázs társszerzőkkel írt könyvfejezete megjelent a Regionális innováció, vállalkozás és gazdasági növekedés című kötetben

Szerkesztő: Varga Attila | Pécsi Tudományegyetem, Közgazdaságtudományi Kar, Pécs, 2021. | Megjegyzés: A könyv az Európai Unió, Magyarország és az Európai Szociális Alap társfinanszírozása által biztosított forrásból az EFOP-3.6.2-16-2017-00017 azonosítójú ″Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi modellek″ című projekt keretében jött létre.

"Kötetünkben a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán működő Regionális Innováció- és Vállalkozáskutatási Központ (RIERC) friss tudományos eredményeiből közöl válogatást. A RIERC kutatásai az innováció regionális rendszerei, a regionális vállalkozói ökoszisztémák és az általuk kiváltott gazdasági növekedés vizsgálatának hármas dimenziójában zajlanak. Regionális innovációs és vállalkozási vizsgálatainkat áthatja a makrogazdasági érdeklődés: gazdasági hatáselemző modelljeinket a regionális és a makrogazdasági szintek többszörös egymásra utaltságának tudatában alkotjuk meg (Varga 2016).
Szerb László, Komlósi Éva és Páger Balázs a vállalkozásfejlesztési folyamat optimalizálásának és az intelligens szakosodásnak a kapcsolatát teremtik meg a REDI index alkalmazásával a 9. fejezetben. Tanulmányuk célja, hogy beazonosítsák a vállalkozói felfedezési folyamat (entrepreneurial discovery process – EDP) gátló tényezőit, ezzel hozzájárulva a helyi innovatív iparágak priorizálásán alapuló S3 sikeréhez. A Regionális Vállalkozási és Fejlődési Index megfelelő eszköznek bizonyult erre a feladatra. A helyi vállalkozói ökoszisztéma erősségeinek és gyengeségeinek megismerése, valamint az ökoszisztémát alkotó egyes elemek  fontosságának  meghatározása  segíthet  az  S3  stratégiák  priorizálási  folyamatában. A vállalkozói ökoszisztéma és a REDI alapvetően horizontális szemlélete fontos szerepet tölthet be az intelligens szakosodás vertikális megközelítésének megerősítésében."

Szerb, László ; Komlósi, Éva ; Páger, Balázs:
In: Varga, Attila: Regionális innováció, vállalkozás és gazdasági növekedés
Pécs, Magyarország : Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar (PTE KTK) (2021) 360 p. pp. 139-156. , 18 p.
 

« Vissza a listához

Eseménynaptár

H

K

Sz

Cs

P

Szo

V

28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2021 Július

Kiemelt híreink

Nagy Gábor, Rácz Szilárd és Jóna László tanulmányai a Magyar Urbanisztikai Társaság kötetében

Nagy Gábor, Rácz Szilárd és Jóna László tanulmányai a Magyar Urbanisztikai Társaság kötetében Városok - Tervezés - Ingatlanpiac: Az urbanisztika aktuális kérdései. Szerkesztette: Salamin Géza - Tóth Bálint. Budapest, 2021.

Sikeresebbek leszünk az olimpián, ha több pénzt és energiát áldozunk a sportra? - Csurilla Gergely és Fertő Imre válaszol a KRTK blogban

Sikeresebbek leszünk az olimpián, ha több pénzt és energiát áldozunk a sportra? -  Csurilla Gergely és Fertő Imre válaszol a KRTK blogban Az olimpiai játékok előtt mindig megindul a találgatás, hogy hány olimpiai arany, ezüst vagy bronzéremre van esélyünk. A közvélemény egy része úgy véli, hogy ilyenkor nemcsak a sportolók, hanem a sportirányítás, és tágabb értelemben az aktuális kormányzat sportpolitikája is vizsgázik. Ezek a megfontolások nem teljesen megalapozatlanok. Az elmúlt évtizedekben számos, korábban sikeres ország más okból döntött úgy, hogy hatalmas erőforrásokat fordít az olimpiai sikerek növelésére. Ausztrália például az 1976-os montreali és a 2000-es sydneyi olimpia között 5 éremről 60 éremre növelte teljesítményét. Az Egyesült Királyság, amely napjainkban a világ egyik legsikeresebb sportirányítási rendszerével rendelkezik, a 2016-os riói nyári olimpiai játékok éremtáblázatán az Egyesült Államok után a második helyen végzett – többek között az 1997-ben bevezetett új sportirányítási rendszernek és az azóta soha nem látott mértékben megnövelt finanszírozásnak köszönhetően.

Pályázati felhívás intézetigazgató munkakör betöltésére a KRTK Regionális Kutatások Intézetében

Pályázati felhívás intézetigazgató munkakör betöltésére a KRTK Regionális Kutatások Intézetében A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont pályázatot hirdet intézetigazgató munkakör betöltésére a KRTK Regionális Kutatások Intézetében. A pályázat benyújtásának határideje: 2021. szeptember 15. Az intézetigazgató jogállása: a tevékenységét munkaviszony keretében, kutatói munkakörhöz tartozó feladatok mellett látja el. Az intézetigazgató felett a munkáltatói jogok gyakorlása a Kutatóközpont főigazgatójának hatáskörébe tartozik. Az intézetigazgató munkaköre határozott időre, legfeljebb 3 évig terjedő időtartamra szól.

További híreink »