Megjelent Czirfusz Márton cikke a Geometodika földrajz szakmódszertani folyóiratban

2020.10.14 | 10:15
Megjelent Czirfusz Márton cikke a Geometodika földrajz szakmódszertani folyóiratban

A Magyar Földrajzi Társaság folyóirata - 4. évfolyam 3. szám 2020.

Népesség- és településföldrajz a gimnáziumban – szemléletváltási lehetőségek

Bevezetés

A népesség- és a településföldrajz a 19. században intézményesült földrajztudomány mindmáig fontos tudományterületei. Megkérdőjelezhetetlen helyet foglalnak el ennek megfelelően az általános iskolai és középiskolai földrajzoktatásban is. Az elmúlt fél évszázadban a nyugati fősodorban mindkét tématerület jelentős szemléletváltáson ment keresztül, köszönhetően a nyugati társadalomelméleti fordulatoknak. Emellett a földrajztudomány további nemzetköziesedésével egyre több információhoz juthatunk a nem nyugati társadalomföldrajzi megközelítésekről is. Továbbá a magyar társadalomföld-rajzban is szemléletváltás indult meg az elmúlt 10-15 évben, ami lehetővé teszi, hogy a földrajzoktatás hagyományos tartalmait felülvizsgáljuk.

Population and settlement geography in Hungarian secondary schools – Possibilities of new approaches

Czirfusz Márton

Abstract

This paper deals with possible inclusion of recent human geographical approaches into population and settlement geography chapters of the Hungarian secondary school geography curriculum.

Keywords: population geography, settlement geography, textbook, approaches, geography teaching

« Vissza a listához

Eseménynaptár

H

K

Sz

Cs

P

Szo

V

28
29
30
1
2
3
4
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2020 Október

Kiemelt híreink

Egy unortodox gazdasági sztori a régióból – a belarusz modell - Deák András cikke a Portfolio KRTK blogjában

Egy unortodox gazdasági sztori a régióból – a belarusz modell - Deák András cikke a Portfolio KRTK blogjában A belarusz modell az elmúlt két és fél évtizedben fittyet hányt a világgazdasági beilleszkedés kényszereiről élő hagyományos elképzeléseknek. Lukasenka rendszere az átmenet néhány lépését végrehajtva, még többször a hagyományos receptekkel szembe menve volt képes a 2010-es évek elejéig dinamikus növekedést felmutatni néha archaikusnak tűnő, nem is annyira poszt-, mint sokszor szovjet gazdasági struktúrájával. Igazi unortodox gazdasági sztori, annak bizonyítéka, hogy akár avítt struktúrák is sokáig életben tarthatóak világgazdasági és -politikai lavírozással és mérsékelt adaptációval. Az elkövetkező években valószínűleg megtudjuk meddig és vajon mi jön utána.

A járvány a városok vonzerejének a lényegét veszi el – Koren Miklós az Azonnalinak

A járvány a városok vonzerejének a lényegét veszi el – Koren Miklós az Azonnalinak Hogyan hat a koronavírus-járvány a magyar gazdaságra? Miért érinti jobban a világvárosokat a jelenlegi válság, mint a 2001-es terrortámadások utáni félelem? Mi a drágább: bértámogatásokkal segíteni a cégeket, vagy viselni a munkanélküliség következményeit? Koren Miklós Pető Ritával írt közös tanulmányuk kapcsán nyilatkozott.

Felhívás az MKE 2020-as konferenciáján való részvételre - meghosszabbított jelentkezési határidő: 2020. október 23.

Felhívás az MKE 2020-as konferenciáján való részvételre - meghosszabbított jelentkezési határidő: 2020. október 23. A Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület (MKE) 2020. december 21-22-én (hétfőn és kedden), az MTA Humán Tudományok Kutatóházában (1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4.) tartja a tizennegyedik éves konferenciáját. Az évenként megrendezett konferencia célja, hogy elősegítse a magyar közgazdászok rendszeres találkozását, a színvonalas szakmai diskurzus kialakulását. Várjuk minden közgazdasági témát kutató jelentkezését függetlenül attól, hogy jelenleg tagja-e az egyesületnek. Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2020. október 23. (péntek).

További híreink »