Hardi Tamás és Ocskay Gyula tanulmánya megjelent a Földrajzi Közlemények idei második negyedéves számában

2021.06.08 | 14:03
Hardi Tamás és Ocskay Gyula tanulmánya megjelent a Földrajzi Közlemények idei második negyedéves számában

A Magyar Földrajzi Társaság tudományos folyóirata. Évf. 145, szám 2 (2021) - megjelent: 2021-05-26

Határon átnyúló kultúragazdaság integrált fejlesztése a magyar-szlovák határon

                                                           
  • Gyula Ocskay CESCI, Budapest
  • Tamás Hardi Széchenyi István Egyetem KGK Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék, Győr; KRTK Regionális Kutatások Intézete NYUTO, Győr


Kulcsszavak: kultúragazdaság, határon átnyúló együttműködés, Ister-Granum ETT, INTERREG

 

Absztrakt

A tanulmány egy konkrét projektfejlesztő munka tapasztalatait felhasználva arra a hiányosságra keresi a választ, hogy a magyar-szlovák határon a kulturális örökség valorizációját célul kitűző rengeteg sikeres pályázat miért nem eredményezte eddig a határtérség erősebb kohézióját, és hogy miként járulhatnának ehhez hozzá a jövőbeli hasonló kezdeményezések. A szerzők ennek érdekében először áttekintést nyújtanak a határtani szakirodalomnak a témát érintő főbb megállapításairól, különös hangsúllyal kezelve a szubjektív (azon belül a kulturális) távolság és határ kérdéskörét. Ezt követően bemutatják a határon átnyúló együttműködéseket segítő INTERREG programok erényeit és hibáit, kiemelve az integrált fejlesztések szükségességét. A tanulmány harmadik részében pedig az Ister-Granum ETT részvételével megvalósuló, a vízhez kapcsolódó kulturális örökség valorizációját célzó WAVE című INTERREG EUROPE projekt, illetve a szlovák-magyar INTERREG V-A program keretében alkalmazott területi akciótervek tapasztalatai alapján javaslatot tesznek a kultúragazdaság határon átnyúló integrált fejlesztésére.

« Vissza a listához

Eseménynaptár

H

K

Sz

Cs

P

Szo

V

31
1
2
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
2021 Június

Kiemelt híreink

A vidéki Magyarország a pandémia korában – IX. Falukonferencia 2021. szeptember 22-24-én - Felhívás!

A vidéki Magyarország a pandémia korában – IX. Falukonferencia 2021. szeptember 22-24-én - Felhívás! A rendezvény közös gondolkodásra hívja a kutatókat, gyakorlati szakembereket és a döntéshozókat annak érdekében, hogy a COVID-19 utáni világ fenntartható megoldásokkal épüljön újjá a vidéken élők és ott vállalkozók tartós boldogulása érdekében. A résztvevők előadásai és a panel beszélgetések/viták, valamint a felkért plenáris előadók e cél megvalósulása érdekében mutatják be a vidéki szereplőknek a COVID-19 járvány alatt tett erőfeszítéseit, a pandémia következtében elszenvedett károkat, azok tartósnak bizonyuló hatásait továbbá a post-COVID időszakra előre vetíthető forgatókönyveket, az azok szolgálatába állítható helyi erőforrásokat és fejlesztési eszközöket.

Megjelent a The Hungarian Labour Market 2020 - Szerkesztette: Fazekas Károly, Elek Péter és Hajdu Tamás

Megjelent a The Hungarian Labour Market 2020 - Szerkesztette: Fazekas Károly, Elek Péter és Hajdu Tamás The Hungarian Labour Market Yearbook series was launched in 2000 by the Institute of Economics, in order to report on the processes and latest trends of the Hungarian labour market and employment policy, and provide an in-depth analysis of a particular subject each year. In compiling the content of each yearbook, the intention of the editorial board is to deliver relevant and useful information on the labour market trends and the legislative and institutional background of employment policy in Hungary, and on the latest findings of Hungarian and international research studies.

Ricz Judit szerzőtársakkal írt könyvfejezete megjelent a The Visegrad countries and Brazil című kiadványban

Ricz Judit szerzőtársakkal írt könyvfejezete megjelent a The Visegrad countries and Brazil című kiadványban In: Nagy, S. Gy. ed.: The Visegrad countries and Brazil. Ludovika University Press, Budapest (2021) 37-58.o.

További híreink »