Lakóhelytől is függhet a koronavírus-fertőzés túlélési esélye – melyek a leginkább veszélyeztetett területek a járvány idején?

2021.06.17 | 14:32
Lakóhelytől is függhet a koronavírus-fertőzés túlélési esélye – melyek a leginkább veszélyeztetett területek a járvány idején?

A kérdésre Páger Balázs, Szabó Tamás, Kovács Sándor Zsolt és Uzzoli Annamária válaszol a Portfolio KRTK Blogjában.

A COVID-19-járvány másfél éve alatt 30 ezer ember belehalt a fertőzésbe Magyarországon, de azoknak voltak a legrosszabbak a túlélési esélyeik, akik társadalmi és gazdasági értelemben hátrányos helyzetű területeken éltek. Az összefüggések és az egymásra hatások feltárása a jövő feladata, de már most feltételezhető, hogy az egyén egészségi állapota, valamint életkörülményei nagymértékben befolyásolhatták a fertőzés veszélyét, a betegség lefolyásának súlyosságát, a kórházba kerülést és a túlélést.

A közép-európai egészségparadoxon következménye, hogy hazánkban rosszabbak az életkilátások, mint ami az ország gazdasági fejlettségéből következne. A magyar népesség nemzetközi viszonylatban kedvezőtlen egészségi állapota miatt sereghajtók vagyunk a világ fejlett országai között a főbb egészségmutatók alapján. Rövidebb ideig élünk, mint nyugat-európai embertársaink, már fiatalon megbetegszünk, számos krónikus betegségünk rosszabbítja életminőségünket, amelyek miatt korábban is halhatunk meg.

A rossz egészségi állapot az egyik kockázati tényező volt a járvány okozta halálozásokban!

Ráadásul a rosszabb egészségi állapot az országon belül markáns területi különbségekkel párosul, amely a COVID-19-megbetegedés okozta halálozások területi mintázatában is tetten érhető.

 

⮚ Tovább a teljes cikkre - portfolio.hu - 2021. június 17.

Címlapkép: Getty Images

« Vissza a listához

Eseménynaptár

H

K

Sz

Cs

P

Szo

V

28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2021 Július

Kiemelt híreink

Conference presentations by Zoltán Bakucs, Lajos Baráth, Zsófia Benedek and Imre Fertő on the 16th Congress of the European Association of Agricultural Economists

Conference presentations by Zoltán Bakucs, Lajos Baráth, Zsófia Benedek and Imre Fertő on the 16th Congress of the European Association of Agricultural Economists After its postponement due to the Covid-19 crisis, the Congress took place 20-23 July 2021 in an online format. The theme was: Raising the Impact of Agricultural Economics: Multidisciplinarity, Stakeholder Engagement and Novel Approaches

A gazdaságunk fejlettsége is múlik a kutatási intézményeken: hogy áll Magyarország? - Braun Erik, Iloskics Zita és szerzőtársuk cikke

A gazdaságunk fejlettsége is múlik a kutatási intézményeken: hogy áll Magyarország? - Braun Erik, Iloskics Zita és szerzőtársuk cikke KRTK Blog - Portfolio - 2021. július 25.

Biedermann Zsuzsánna, Éltető Andrea és Sass Magdolna cikkei a Külgazdaság friss lapszámában

Biedermann Zsuzsánna, Éltető Andrea és Sass Magdolna cikkei a Külgazdaság friss lapszámában 65. évfolyam 2021/5-6

További híreink »