Hardi Tamás és Ocskay Gyula tanulmánya megjelent a Földrajzi Közlemények idei második negyedéves számában

2021.06.08 | 14:03
Hardi Tamás és Ocskay Gyula tanulmánya megjelent a Földrajzi Közlemények idei második negyedéves számában

A Magyar Földrajzi Társaság tudományos folyóirata. Évf. 145, szám 2 (2021) - megjelent: 2021-05-26

Határon átnyúló kultúragazdaság integrált fejlesztése a magyar-szlovák határon

                                                           
  • Gyula Ocskay CESCI, Budapest
  • Tamás Hardi Széchenyi István Egyetem KGK Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék, Győr; KRTK Regionális Kutatások Intézete NYUTO, Győr


Kulcsszavak: kultúragazdaság, határon átnyúló együttműködés, Ister-Granum ETT, INTERREG

 

Absztrakt

A tanulmány egy konkrét projektfejlesztő munka tapasztalatait felhasználva arra a hiányosságra keresi a választ, hogy a magyar-szlovák határon a kulturális örökség valorizációját célul kitűző rengeteg sikeres pályázat miért nem eredményezte eddig a határtérség erősebb kohézióját, és hogy miként járulhatnának ehhez hozzá a jövőbeli hasonló kezdeményezések. A szerzők ennek érdekében először áttekintést nyújtanak a határtani szakirodalomnak a témát érintő főbb megállapításairól, különös hangsúllyal kezelve a szubjektív (azon belül a kulturális) távolság és határ kérdéskörét. Ezt követően bemutatják a határon átnyúló együttműködéseket segítő INTERREG programok erényeit és hibáit, kiemelve az integrált fejlesztések szükségességét. A tanulmány harmadik részében pedig az Ister-Granum ETT részvételével megvalósuló, a vízhez kapcsolódó kulturális örökség valorizációját célzó WAVE című INTERREG EUROPE projekt, illetve a szlovák-magyar INTERREG V-A program keretében alkalmazott területi akciótervek tapasztalatai alapján javaslatot tesznek a kultúragazdaság határon átnyúló integrált fejlesztésére.

« Vissza a listához

Eseménynaptár

H

K

Sz

Cs

P

Szo

V

28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2021 Július

Kiemelt híreink

Nagy Gábor, Rácz Szilárd és Jóna László tanulmányai a Magyar Urbanisztikai Társaság kötetében

Nagy Gábor, Rácz Szilárd és Jóna László tanulmányai a Magyar Urbanisztikai Társaság kötetében Városok - Tervezés - Ingatlanpiac: Az urbanisztika aktuális kérdései. Szerkesztette: Salamin Géza - Tóth Bálint. Budapest, 2021.

Sikeresebbek leszünk az olimpián, ha több pénzt és energiát áldozunk a sportra? - Csurilla Gergely és Fertő Imre válaszol a KRTK blogban

Sikeresebbek leszünk az olimpián, ha több pénzt és energiát áldozunk a sportra? -  Csurilla Gergely és Fertő Imre válaszol a KRTK blogban Az olimpiai játékok előtt mindig megindul a találgatás, hogy hány olimpiai arany, ezüst vagy bronzéremre van esélyünk. A közvélemény egy része úgy véli, hogy ilyenkor nemcsak a sportolók, hanem a sportirányítás, és tágabb értelemben az aktuális kormányzat sportpolitikája is vizsgázik. Ezek a megfontolások nem teljesen megalapozatlanok. Az elmúlt évtizedekben számos, korábban sikeres ország más okból döntött úgy, hogy hatalmas erőforrásokat fordít az olimpiai sikerek növelésére. Ausztrália például az 1976-os montreali és a 2000-es sydneyi olimpia között 5 éremről 60 éremre növelte teljesítményét. Az Egyesült Királyság, amely napjainkban a világ egyik legsikeresebb sportirányítási rendszerével rendelkezik, a 2016-os riói nyári olimpiai játékok éremtáblázatán az Egyesült Államok után a második helyen végzett – többek között az 1997-ben bevezetett új sportirányítási rendszernek és az azóta soha nem látott mértékben megnövelt finanszírozásnak köszönhetően.

Pályázati felhívás intézetigazgató munkakör betöltésére a KRTK Regionális Kutatások Intézetében

Pályázati felhívás intézetigazgató munkakör betöltésére a KRTK Regionális Kutatások Intézetében A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont pályázatot hirdet intézetigazgató munkakör betöltésére a KRTK Regionális Kutatások Intézetében. A pályázat benyújtásának határideje: 2021. szeptember 15. Az intézetigazgató jogállása: a tevékenységét munkaviszony keretében, kutatói munkakörhöz tartozó feladatok mellett látja el. Az intézetigazgató felett a munkáltatói jogok gyakorlása a Kutatóközpont főigazgatójának hatáskörébe tartozik. Az intézetigazgató munkaköre határozott időre, legfeljebb 3 évig terjedő időtartamra szól.

További híreink »